You are here

Acasa

Scrumbie cu sos de agrise

Scrumbie cu sos de agrise

3 cartofi mijlocii, circa 600 g in total
3 cartofi dulci mijlocii sau 600 g dovleac
40 g unt
4 scrumbii, circa 170 g fiecare, curatate
zeama de la 1/2 lamaie
1 lingurita de ulei de masline extravirgin
300 g agrise, proaspete sau congelate, sau capere (dar cu capere gustul nu va mai fi la fel de fin)
50 g bulb de fenicul, tocat marunt
2 linguri de socata
sare si piper

Pentru a prepara un rosti de legume, se incalzeste cuptorul la 220°C. Se descojesc cartofii si cartofii dulci (sau dovleacul) si se rad pe razatoarea mare, intr-un castron. Se asezoneaza dupa gust, apoi se amesteca.

Se pune jumatate din unt intr-un vas termorezistent, rotund, cu diametrul de 25 cm, sau intr-o tava. Se incinge in cuptor 1-2 minute, sau pana cand untul incepe sa faca bule, apoi se scoate. Se rastoarna cartofii in vasul fierbinte si se preseaza ferm, ca sa formeze un strat compact, uniform. Se pune deasupra, ici-colo, restul de unt, apoi se coc cartofii 25 de minute, sau pana ce se rumenesc, iar centrul pare a fi moale cand este intepat cu o scobitoare.

Intre timp, se incinge gratarul. Se asezoneaza pestele cu sare si piper, si se fac 4-5 crestaturi pe fiecare parte a lui. Se taie o bucata de folie de aluminiu, potrivita pentru tava gratarului, si se asaza pestele pe ea. Se combina zeama de lamaie cu uleiul si se ung pestii cu jumatate din mixtura. Se frig 4-5 minute, sau pana cand carnea se desprinde usor. Se intoarce pestele cu mare grija, se unge cu restul mixturii de ulei si zeama de lamaie, si se mai frige 4-5 minute.

Cat timp se gateste pestele, se prepara sosul. Se pun agrisele sau caperele, feniculul, socata si 75 ml de apa intr-o cratita de inox si se da amestecul intr-un clocot.

Se micsoreaza flacara si se fierbe incet, amestecand frecvent, timp de 5 minute, sau pana cand toate agrisele au pocnit sau caperele s-au inmuiat. Se gusta sosul – trebuie sa fie acrisor, placut. Daca este prea dulce, se adauga zeama de lamaie; in caz contrar, se mai pune putina socata. Se pastreaza sosul fierbinte, pana ce va fi dus la masa.

Mod de servire: 
Cand scrumbiile si cartofii sunt gata, se transfera pestele pe un platou mare, sau pe farfurii individuale calde. Se toarna sosul de agrise intr-o sosiera si se serveste cu peste si rosii.
Voteaza reteta: 
Average: 5 (1 vote)

Comentariu nou

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

User login

Retete Video

Retete Pescaresti newsletter