You are here

Acasa

Somon in folie cu ierburi si lamaie caramelizata

Somon in folie cu ierburi si lamaie caramelizata

Ingrediente (pentru 2 portii):
- cotlete de somon 2 buc. (600 g)
- lamaie 1 buc. mare
- ulei de masline 4 linguri
- dafin 2 foi
- rozmarin, salvie si patrunjel proaspete cate 2-3 fire
- cimbru si busuioc uscate cate 1 lingurita
- lemongrass tocat 2 lingurite
- usturoi 6 catei
- anason stelat 2 buc.
- galbenus 1 buc.
- lamaie verde 1 buc.
- coriandru boabe macinat 1 lingurita
- cartofi 3 buc. medii (380 g)
- morcovi 2 buc. (120 g)
- unt 20 g
- sare, piper

Incingeti cuptorul la 190 grade Celsius. Spalati lamaia, stergeti-o si taiati-o felii mai groase. Intr-o tigaie, incingeti 2 linguri ulei de masline. Prajiti usor, pe ambele fete, feliile de lamaie. Opriti focul. Luati doua bucati de folie de aluminiu, de mai mari dimensiuni, si suprapuneti-le pe un tocator. Asezati pe folie firele de rozmarin, salvie si patrunjel, jumatate din cimbrul si busuiocul uscate. Spalati cotletele de somon si stergeti-le de apa (prin tamponare cu servete de hartie). Dati-le cu sare si piper si asezati-le pe patul de ierburi.
Deasupra cotletelor, distribuiti lemongrass-ul, anasonul stelat (rupt in bucati), restul de cimbru si busuioc si feliile de lamaie caramelizate, cu tot cu uleiul in care s-au rumenit. Taiati usturoiul in sferturi si imprastiati bucatelele pe langa si peste somon. Macinati un pic de piper deasupra. Strangeti foliile de aluminiu astfel incat somonul sa fie bine inchis (sa nu aiba pe unde sa iasa aburul in timpul coacerii). Bagati in cuptorul incins si lasati cam 25-30 de minute. Intre timp, taiati cartofii si morcovii in felii, cuburi sau cum va place si fierbeti-i in apa cu putina sare. Scurgeti legumele de apa si glasati-le cu unt, intr-o tigaie. Cand a trecut timpul de coacere a somonului, opriti focul, dar nu desfaceti imediat folia (mai lasati cam 10 minute, sa se “odihneasca” pestele). Intre timp, pregatiti sosul olandez: intr-un bol care se poate pune la bain-marie, puneti galbenusul, coriandrul macinat, coaja rasa de la lamaia verde si sucul de la jumatate de lamaie verde. Atentie, bolul in care pregatiti sosul NU trebuie sa atinga apa care fierbe! Incepeti sa bateti cu un tel mic, iar dupa vreo 2-3 minute veti vedea ca s-a ingrosat un pic amestecul.
Luati de pe foc, dar pastrati in continuare bolul in baia de abur. Incorporati, treptat, 2 linguri de ulei de masline, batand cu telul.
Dupa inca unul-doua minute, veti obtine un sos galben pal si omogen. Gustati-l si potriviti-l de sare si de piper. Daca este nevoie, mai adaugati cateva picaturi de suc de lamaie verde. Sosul trebuie sa fie parfumat si echilibrat (nici prea gras, nici prea acru, nici prea dens, nici prea lichid). Cand a expirat timpul de “odihna” pentru somon, desfaceti folia. Asezati feliile de lamaie caramelizate pe marginea farfuriei, iar alaturi puneti cartofii si morcovii glasati. Extrageti cotletele de somon (dati deoparte ierburile) si asezati-le pe farfurie.

Voteaza reteta: 
No votes yet

Comentariu nou

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
CAPTCHA
Această întrebare este pentru a testa dacă sunteți sau nu un vizitator uman.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.

User login

Retete Video

Retete Pescaresti newsletter